Tips Atasi Jerawat

Entry malam ni saya ingin bercerita tentang Tips Atasi Jerawat. Saya sendiri, saya sendiri menghadapi masalah Jerawat. Jerawat yang bukan “sopan-sopan” Sejak saya zaman remaja, umur 12, 13 tahun rasanya, saya dah ada Jerawat…. sampai sekarang, umur dah lewat 30-an, masih lagi Jerawat setia menemani saya… aduhhh lah

je11 perangai buruk saya pula, pantang ada free sikit, bila mengadap cermin, mesti tangan saya akan picit-picit Jerawat itu…. Nah!!! akibatnya, jadi pula parut sebesar perigi di muka!

Hanya lah setelah saya join Shaklee, menuntut ilmu product knowledge secara serius, baru otak dan minda saya terbuka, akan teori treat jerawat, better merawat “dari dalam ke luar”. Dok sapu krim ini krim itu yang beli kat farmasi, 25 tahun daah. tak ada perkembangan positif pon. Lagi teruk adalah..

Ini yang buat saya nekad, kumpul bajet untuk start Set Jerawat Shaklee ni… cuma saya tak ambil ESP, coz atas faktor masalah kesihatan lain, yang saya tidak boleh ambil ESP Shaklee… (Nak tahu kenapa saya tak boleh ambil ESP Shaklee? Hubungi 017-4666007)

~ J.E.R.A.W.A.T ~ (Pimple) je5

Sebenarnya, di kalangan remaja, masalah jerawat di muka (ada juga di belakang badan) adalah sesuatu yang normal. Hormon tengah aktif, biasa orang kata begitu. Namun bagi golongan dewasa, jerawat di muka mungkin mencetuskan tekanan emosi dan sosial individu.

Mengikut fakta, lebih 40 peratus orang dewasa berumur antara 20 hingga 29 tahun mengalami masalah jerawat dan lebih 20 peratus orang dewasa berumur antara 30 hingga 39 tahun turut mengalaminya, dan jangan terkejut jika anda berumur lebih 40 tahun tapi masih berjerawat kerana kajian menunjukkan, 15 peratus orang yang berumur lebih 40 tahun masih mengalami masalah ini.

Malah lebih teruk, kira-kira 30 peratus remaja yang berjerawat akan terus mempunyai masalah itu sehingga mereka dewasa.

Apa Itu Jerawat? je9

  • Jerawat adalah suatu penyakit keradangan.
  • Jerawat berlaku pada kulit akibat gangguan rembesan berlebihan kelenjar minyak (sebaceous gland) hingga menyebabkan saluran folikel rambut atau liang roma tersumbat.
  • Ini menyebabkan radang (bengkak) yang biasanya terjadi pada dada, belakang badan dan muka – bahagian paling kerap dijangkiti.
  • Hormon androgen memainkan peranan yang penting dalam merangsang rembesan berlemak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum pada kulit di bahagian muka dan belakang badan yang banyak mempengaruhi proses penyumbatan pada rongga folikel.

* Tahukah Anda

Kulit kita mempunyai banyak lapisan. Lapisan paling atas akan bertukar setiap 28 hari dan mengelupas sebagai sel mati. Dalam keadaan tertentu sel mati ini termasuk ke dalam liang-liang roma. Apabila liang-liang roma ini mengeluarkan minyak ia bercampur dengan sel-sel mati lalu membentuk gumpalan yang menyekat liang-liang roma, jika tidak dikeluarkan, gumpalan ini memerangkap bakteria P. acnes di dalam liang roma tersebut sehingga menyebabkan radang dan seterusnya timbul jerawat.

Punca Jerawat

  1. Peningkatan hormon ~ golongan remaja dan wanita hamil yang mengalami perubahan hormon, menyebabkan kelenjar minyak menghasilkan lebih banyak minyak sebum, oleh itu liang roma tersumbat dengan lebih kerap.
  2. Keturunan ~ biasanya jika ibu bapa mempunyai masalah jerawat, anaknya juga mungkin menghadapi masalah yang sama.
  3. Gaya Hidup ~ kerap tidur lewat. Tidak mengamalkan rutin pembersihan wajah sebelum tidur juga mudah menyebabkan jerawat.
  4. Pemakanan ~ makanan pedas, tinggi kafein antara punca jerawat

je8Baca juga Set Kecantikan Kulit Shaklee Rahsia Kecantikan Dato Siti Nurhaliza.

Kesan Jerawat ~ Implikasi sosial, krisis keyakinan diri yang rendah dan kemurungan.

Merawat Jerawat (secara konvensional) ~

  • Sapuan krim yang mengandungi bahan kimia seperti antiseptik atau antibakteria yang berfungsi untuk membunuh bakteria.
  • Namun, krim hanya bertindak membunuh bakteria dari luar dan ia jarang menyelesaikan masalah jerawat hingga ke akar umbi.
  • Sebab itu kita akan lihat dalam jangka masa singkat bengkak jerawat kering tetapi jerawat baru tumbuh lagi…

Merawat Jerawat, Dari Dalam Ke luar, Dengan Shaklee

Bagi mengatasi jerawat, amalkan Tips Atasi Jerawat. Set Jerawat Shaklee. Ia akan bertindak melawan jerawat dari dalam ke luar dan cara ini lebih berkesan berbanding sapuan krim.

~ Set Jerawat Shaklee

set jerawat

  • Vitamin C, vitamin anti oksida dapat membantu meneutralkan radikal bebas yang merosak serta mengurangkan kerosakan sel. Vitamin C diperlukan dan membantu dalam pembentukan tisu-tisu penghubung, kolagen dan pemeliharaannya.
  • Nutrien dalam B Complex Shaklee diperlukan untuk pembinaan dan pengekalan sel-sel kulit. Ia membantu menentang kekeringan kulit, kulit berkuping dan penebalan lapisan luar kulit.
  • Mineral zink diperlukan untuk membantu fungsi normal kelenjar sebum kulit dan penyembuhan jerawat.

~ Tips Atasi Jerawat Dengan Set Jerawat Batu Shaklee

atasi jerawat
set jerawat batu

Cara Makan Set Jerawat Shaklee

~ Eksklusif untuk pelanggan www.infosihat.com.my, Cara Makan Set  je11Jerawat Shaklee didatangkan bersama dengan packaging, SECARA PERCUMA! Hubungi kami 017-4666007 untuk maklumat lanjut.

Harga Set Jerawat Shaklee.

Nak lagi murah? Nak beli dengan Harga Ahli? Boleh…. Ayuh Daftar  Ahli Shaklee untuk dapatkan Harga Ahli Shaklee setiap kali anda membeli! Hanya RM65 + RM10 seumur hidup! Anda juga layak memperoleh BONUS daripada Shaklee. Hubungi 017-4666007 untuk mengetahui caranya!

cal to act2

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

pengedar shaklee online
pengedar shaklee selangor

Jannah PS Low Shaklee Independent Distributor ID No : 1078477

Cara Pengedar Shaklee atau Stokis Shaklee di area anda ?  -->  Pengedar Shaklee dan Stokis Shaklee Malaysia



Cara Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ --> Cara Beli Shaklee Online


Cara Daftar Jadi Ahli Shaklee Online --> Daftar Ahli Shaklee Online



1 thought on “Tips Atasi Jerawat

Leave a Comment