Mengatasi Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu

Saya sering diajukan tentang Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu… malah sering juga ada yang mempertikaikan antara faktor Kegemukan menyebabkan Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu atau Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu menyebabkan kegemukan, serta kaitannya dengan Masalah Ketidaksuburan Wanita. Ini disebabkan terdapat juga wanita gemuk (obes) namun tidak mempunyai Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu, haid tetap, konsisten setiap bulan, dan pastinya dapat mengandung secara semula jadi selepas berkahwin.

padSaya sering kali katakan begini: Tidak kira sama ada anda gemuk, kurus, terlalu gemuk atau terlalu kurus, atau anda memiliki berat badan paling ideal, namun jika kitaran haid anda tidak menentu, sebulan ada, 2,3 bulan tak ada, atau setahun 2,3 kali aje datang haid, MAKA ANDA PERLU RISAU, MAKA ANDA MEMANG TIDAK NORMAL (TIDAK SIHAT). Segera rujuk doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Yup, jika anda tidak mengandung dan berada dalam fasa reproduktif,  tidak mengalami haid dalam jangka masa panjang adalah tidak normal. Keadaan ini dikenali sebagai amenorea. Amenorea bermaksud tidak datang haid (tiada menstruasi). Amenorea sering berpunca daripada anovulation, iaitu ovari tidak mengeluarkan ovum (telur), maka terjadi Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu. imagesQQ4LY5AP

  • Amenorea Primier – Wanita yang tidak pernah mengalami kedatangan haid walaupun fasa tumbesaran telah mencapai peringkat akil baligh.
  • Amenorea sekunder – Wanita yang tidak datang haid secara berturut-turut selama enam bulan bagi wanita yang kedatangan haidnya tetap setiap bulan.

Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu menjadi simptom  gangguan atau akibat masalah kesihatan lain, antaranya:

  1. Kegemukan (Obesity)am1
  2. Sindrom Ovari Polisistik (PCOS)
  3. Kencing Manis (Diabetes)
  4. Masalah Malabsorpsi (penyerapan) usus
  5. Anoreksia
  6. Dan lain-lain

Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu dan sindrom ovari polisistik adalah amat berkait rapat, dan ia juga menjadi salah salah punca utama Masalah Ketidaksuburan Wanita.

imagesRBTJHWK5Jika anda mengalami Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu, ubah lah gaya hidup anda dari aspek pemakanan, senaman dan anda juga perlu mengurangkan berat badan jika anda mengalami Indeks Jisim Badan (BMI) di paras gemuk atau obes. Mengekalkan BMI yang normal antara 20-25 (kg/tinggi m²) adalah perlu bagi seseorang wanita untuk mendapat kitaran haid yang teratur. Wanita obes (BMI >30 kg/m2) digalakkan untuk mengurangkan berat badannya. Pengurangan berat badan membantu untuk membaiki profil endokrin dan proses pengovulan serta memperbaiki kitar haid yang tak teratur.

Anda juga digalakkan mengamalkan supplement Shaklee untuk menstabil dan mengimbangi hormon reproduktif anda, seterusnya mencapai kitaran haid normal setiap bulan. Hubungi kami untuk ketahui RAHSIA BAGAIMANA mencapai kitaran haid normal setiap bulan.

Talian Hotline Kami: 017-4666007

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 

pengedar shaklee online
pengedar shaklee selangor

Jannah PS Low Shaklee Independent Distributor ID No : 1078477

Cara Pengedar Shaklee atau Stokis Shaklee di area anda ?  -->  Pengedar Shaklee dan Stokis Shaklee MalaysiaCara Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ --> Cara Beli Shaklee Online


Cara Daftar Jadi Ahli Shaklee Online --> Daftar Ahli Shaklee Online1 thought on “Mengatasi Masalah Kitaran Haid Tidak Menentu

Leave a Comment